Nepočujúci žiaci z Európy a Ázie sa stretli na futbalovom turnaji v Prešove

25.06.2007 Prešov

Prešov 25. júna (TASR) - Za účasti družstiev z 11 krajín Európy a Ázie sa začal dnes v Prešove 15. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja pre nepočujúcich žiakov vo veku do 16 rokov.
Ide o celosvetovo ojedinelé podujatie, ktoré v posledných rokoch organizuje občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí v Prešove. Jeho predsedom je Vladimír Kohut, dlhoročný riaditeľ tunajšej Základnej školy internátnej pre sluchovo postihnutých, ktorý založil tradíciu turnaja ako významnú mimoškolskú aktivitu.
Ako pre TASR povedal Kohut, hlavné poslanie vidí v tom, aby takto handicapované deti naučili zmysluplne využívať ich voľný čas. "Ak my to neurobíme, tak potom sú deti ulice, " poznamenal na základe svojich skúseností, keďže sa tejto komunite venuje celý život. Futbalový turnaj mal byť súčasťou viacerých podobných akcií, aby sa deti mohli vzájomne navštevovať. Podľa Kohutových predstáv "ďalšia krajina by zobrala napríklad v jeseni stolný tenis, v zime plávanie, na jar atletiku". Trpko poznamenal, že okrem nich to nerobí nikto.
Na predchádzajúcich 14 ročníkoch štartovali v Prešove kolektívy z 21 krajín štyroch kontinentov. Dovedna bolo 1200 účastníkov, z nich 800 hrajúcich žiakov. Niektorí z nich prichádzajú nanovo do Prešova už v úlohe trénerov družstiev, príkladom je v tomto Bulharsko.
Minuloročné prvenstvo obhajuje družstvo Ruska. Tohoročný slovenský výber, ktorý je v histórii turnaja najčastejším, až päťnásobným víťazom, tvoria chlapci zo škôl v Prešove, Levoči a Bratislave. Finálový zápas v piatok 29. júna príde pískať do mestskej haly v súčasnosti najznámejší slovenský rozhodca a poslanec Národnej rady SR Ľuboš Micheľ (SDKÚ-DS). Nebude to mať jednoduché, pretože signálom pre úplne nepočujúcich hráčov je dvihnutie zástavky, žiaci so zvyškami sluchu počujú rozhodcovskú píšťalku.
Podujatie pod záštitou predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD) podporili Medzinárodný Visegrádsky fond, NEFO fond Prešovského samosprávneho kraja a viacerí sponzori, keďže náklady na organizáciu súpribližne 600-tisíc Sk.
 

Vyberte región

mark